Schoonheid

Onzuivere of vette huid

Heeft u last van een onzuivere of vette huid? Wat zijn de oorzaken van een onzuivere, vette huid en wat kun je eraan doen? 8 tips voor een onzuivere huid en puistjes.

Wat is een onzuivere huid?

Een onzuivere huid ontstaat vooral tijdens de puberteit, maar sommige mensen hebben er hun hele leven last van. Ook dit is een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Tekenen die wijzen op een onzuivere huid zijn onder meer puistjes, mee-eters of witte vlekken, verwijde poriën en een glanzende huid. Dit is vooral zichtbaar op het gezicht, maar ook vaak op de nek, schouders, borst en rug. Bij een onzuivere huid zijn de poriën aan het huidoppervlak verstopt. Hierdoor hoopt talg – het vet dat de huid soepel houdt – zich op in de talgklieren, samen met vuil en dode huidcellen. Dit kun je merken aan zwarte puntjes of witte bultjes onder de huid. Wanneer deze mee-eters vervolgens geïnfecteerd raken als gevolg van de verspreiding van bacteriën in de verstopte poriën, ontstaan ​​er puistjes. Omdat dit meestal gepaard gaat met een verhoogde talgproductie, noemen we een onzuivere huid vaak een vette huid.

Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid?

Een onzuivere en vette huid is een direct gevolg van een verhoogde talgproductie, die vaak hormonaal bepaald wordt. Maar ook andere factoren kunnen bijdragen aan een onzuivere huid. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een onzuivere huid:

  1. Hormonen
    Vooral de mannelijke hormonen (androgenen), die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomen, stimuleren de talgklieren om meer talg te produceren. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan de productie ervan feitelijk tegen. Daarom hebben jongens meer last van een onzuivere huid dan meisjes. Het is niet zozeer de hoeveelheid hormonen die bepaalt of je puistjes krijgt, maar de disbalans tussen de hormonen en de verhoogde gevoeligheid van de talgklieren. Dit verklaart waarom je vooral tijdens de puberteit, maar ook tijdens de zwangerschap last kunt krijgen van puistjes.
  2. Spanning
    Ook de stresshormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie. Daarom is de kans groter dat je huid gaat barsten als je een stressvolle periode doormaakt.
  3. Het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten en make-up
    Wanneer u een crème gebruikt die te vettig is voor uw huidskleur, raken de poriën van uw huid verstopt. Daarnaast kunnen de producten die je gebruikt je huid zodanig irriteren dat de talgproductie verstoord wordt, waardoor deze onzuiver wordt. Ook het gebruik van make-up, zoals foundation of dekkend poeder, kan de poriën verstoppen.
  4. Onvoldoende of onjuiste reiniging van de huid.
    Schoonmaken is erg belangrijk, vooral als je make-up draagt. Wanneer de huid niet voldoende of niet goed gereinigd wordt, raken de poriën verstopt.
  5. Het gebruik van bepaalde medicijnen
    Sommige medicijnen tegen epilepsie, kalmerende middelen en cortisonecrèmes kunnen een onzuivere huid veroorzaken of verergeren.

Wat te doen tegen een onzuivere huid?

Een onzuivere, vette huid en puistjes kunnen erg vervelend zijn. Meestal heb je er niet echt last van, maar het kan je wel onzeker maken. Wanneer hormonen de oorzaak zijn, is dit gelukkig tijdelijk. Daarnaast kun je door het toepassen van een aantal huidverzorgings- en leefstijltips veel doen om je huid weer in balans te brengen. Dit zijn onze tips voor de verzorging van een onzuivere huid of huid met puistjes:

  1. Kies voor milde, natuurlijke producten
    Om de verhoogde talgproductie tegen te gaan is het belangrijk om lichte producten te gebruiken die de huid niet irriteren, afsluiten of te veel voeden. Kies daarom voor milde, parfumvrije verzorgingsproducten met een lichte basis die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten.
  2. Werk aan je dagelijkse reinigingsritueel.
    Een goede reiniging is cruciaal bij de verzorging van uw gezicht. Niet iedereen maakt hier graag tijd voor vrij, maar een dagelijks reinigingsritueel voordat je je dag- of nachtverzorging aanbrengt is toch de moeite waard. Gebruik bij een onzuivere huid bij voorkeur een milde reinigingsmelk die je met een watje of gewoon met je handen op je gezicht aanbrengt. Spoel vervolgens af met lauw water en dep je gezicht zachtjes droog (hard wrijven stimuleert de talgproductie). Oogmake-up kunt u het beste verwijderen met een milde gezichtsolie.
  3. Gebruik een verzachtende lotion
    Voor extra verzorging bij puistjes en mee-eters kun je een verzachtende lotion gebruiken die de stofwisseling in de huid in balans brengt en de talgvorming reguleert. Deze breng je aan vlak na het reinigen van de huid, voordat je de dag- of nachtverzorging aanbrengt.
  4. Niet knijpen
    Het kan verleidelijk zijn om puistjes of mee-eters uit te knijpen, maar dit kan de ontsteking verergeren en lelijke littekens veroorzaken.
  5. Wees zuinig met make-up.
    Puistjes en mee-eters verbergen onder een dikke laag make-up is ook geen goed idee. Hierdoor raken je poriën gesloten en kunnen er nog meer puistjes ontstaan. Een vicieuze cirkel dus. Als je wel make-up gebruikt, kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke producten.
  6. Wees voorzichtig met blootstelling aan de zon
    Vaak lijkt het erop dat blootstelling aan zonlicht puistjes vermindert, maar dit is slechts tijdelijk. UV-straling stimuleert de talgproductie, waardoor de klachten verergeren. Geniet daarom met mate van de zon.
  7. Voed uw huid van binnenuit met een gezond en gevarieerd dieet.
    Lange tijd werd beweerd dat het eten van bijvoorbeeld een reep chocolade een uitbraak van puistjes kon veroorzaken. Tegenwoordig gaat men veel genuanceerder met dergelijke uitspraken om. Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat een gezonde en gevarieerde voeding bijdraagt ​​aan een rustige en gezonde huiduitstraling. Bij een onzuivere huid is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine A (te vinden in zalm, wortelen en spinazie), zink (kalkoen, amandelen en tarwekiemen), vitamine C (citrusvruchten, papaja’s en tomaten), vitamine E (zoete aardappelen, noten en olijfolie), selenium (tarwekiemen, vette vis en zilvervliesrijst) en omega-3-vetzuren (zalm, lijnolie en zonnebloempitten). Ook voldoende water drinken (1,5 tot 2 liter per dag) hoort bij een evenwichtige voeding. Zuivel en suikers kun je het beste vermijden.
  8. Gun jezelf voldoende rust en ontspanning
    Stresshormonen kunnen een belangrijke trigger zijn voor puistjes of een onrustig huidbeeld. Veel tieners ervaren dit tijdens de examenperiode. Voldoende rust en ontspanning zijn daarom erg belangrijk. Massages en sauna’s kun je beter tijdelijk vermijden, omdat deze de klachten kunnen verergeren.